top of page

קיצ'רי - תבשיל מאש ואורז - מתכון


הקיצ'רי הוא מאכל ידוע באיורוודה ומשתמשים בו במהלך ניקויים. הוא מזין, פשוט ומאוד קל לעיכול ומאפשר לגוף להתמקד בניקוי הגוף.

גהי - חמאה מזוקקות

בהודו המושג קיצ'רי מתכוון לכל מנה המורכבת מאורז וקטניה. באיורוודה הכוונה למאש מקולף ואורז בסמטי או אורז אדום. מאש נחשבת לקטניה שקלה לעיכול ושאינה יוצרת גזים וכך היא גם מתאימה מאוד לואטה. קיצ'רי היא מנה מעולה כשיש תחושה של חוסר איזון במערכת עיכול, תחושה של חוסר ניקיון וכבדות, חומציות יתר, חוסר שקט נפשי ובזמנים של ניקוי.

אפשר לעשות ניקוי באכילה של קיצ'רי לבד במשך כמה ימים. במקרה כזה יש לצמצם את כמות התבלינים שיש במתכון הזה ולהתכוונן לפשטות. אפשר גם להוסיף כמות גדולה יותר של גהי. מכינים כל יום את הקיצ'רי ליום הנוכחי.


מתכון לכ-2-3 מנות

 

רכיבים לפי סדר הופעתם:

בסיר: 1/2 כוס מאש מקולף(מונג דאל)/ מאש שלם

1/2 אורז בסמטי / אורז אדום (אורז אדום ניתן להשיג בחנויות הודיות)

4 כוסות מים

במחבת:

2-3 כפות גהי (גהי מאוד מומלץ למתכון הזה אבל אפשר גם להשתמש בשמן זית)

1 כפית זרעי כמון 1 כפית זרעי חרדל 1 כפית זרעי שומר

5-6 עלי קארי 1 כפית מלח הימאליה

1 כפית ג'ינג'ר יבש

1 כפית כמון

1/2 כפית פלפל שחור

1 כפית זרעי כוסברה טחונים


1-2 בצל יבש או כרישה (אופציונאלי) 2 שיני שום (אופציונאלי) עוד ירקות כמו גזר, סלרי, שומר... (אופציונאלי)

2-3 ס"מ ג'ינג'ר חי (מגורד או קצוץ)

1 קורט אספוטידה (הינג בסנסקריט או חלתית בעברית)


*למען האמת בתבלינים אני לא מהסופרים והמודדים אז לשחק רבותיי.

בהגשה:

1/2 צרור כוסברה קצוצה

1 שפריץ לימון


הכנה:

1. שוטפים היטב את המונג דאל (מאש מקולף וחצוי) והאורז הבסמטי ומשרים יחד כשעתיים או במקרה של מאש שלם לילה.


2.רוחצים את המאש ואת האורז טוב במסננת תחת ברז זורם.


3.שמים את האורז, המאש והמים יחד בסיר ומתחילים לבשל.

*ניתן לבשל את המאש והאורז גם בצורה נפרדת. אם משתמשים במאש השלם אז כדאי.


4. כשזה מגיע לרתיחה מנמיכים לאש נמוכה. מוציאים קצף שעולה מהסיר ומערבבים תוך כדי שהתחתית לא תשרף. מוסיפים מים לפי הצורך ובהתאם למרקם שאתם רוצים.


קיצ'רי מופרד וקיצ'רי שמעורבב יחד

5 .במחבת נפרדת, לקראת סוף בישול המאש והאורז, ממיסים גהי ומוסיפים את זרעי החרדל, זרעי הכמון, ההינג ועלי הקארי. שימו לב שלא ישרפו. ברגע שזרעי החרדל מתפצפצים מוסיפים ירקות אם בחרתם להוסיף. ומנמיכים לאש בינונית. כשזה נהיה שחום מוסיפים את התבלינים והמלח לטיגון קל של כמה שניות (שלא ישרפו). 7. מוזגים את תוכן המחבת אל תוך התבשיל אורז ומאש ומערבבים היטב.


6. מוסיפים בהגשה שפריץ לימון ועלי כוסברה קצוצים.


בתאבון!




 
bottom of page